agenda

Seizoensopening 2024

Seizoensopening 2024

Donderdag 4 april opent het Graftrommelmuseum/ restauratie atelier Veenhuizen weer de deuren.

Iedereen is welkom op de Bergveenweg 1, elke donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

Het museum is te bereiken vanaf de Oude Norgerweg of over het nieuwe fietspad langs de Ds. Germsweg. De vlag hangt altijd op donderdag uit bij beide afslagpunten.

 

De medewerkers hebben de gehele winter hard doorgewerkt aan de restauratie o.a. van trommels uit Noord Holland en Noord Brabant. Ook is de Asser filmclub langs geweest om de instructiefilm over de restauratie mogelijkheden van trommels en kransen af te maken.

 

Verder is er een start gemaakt met het boek over Grafkransen in Nederland, een aanvulling op het eerder verschenen boek over Graftrommels en ( kunst) Grafkransen in Nederland.

 

Op 20 januari kreeg de ‘Nederlandse Stichting tot behoud van de Graftrommel’het bericht dat de Stichting opgenomen is in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. De Stichting is blij met deze aanmelding. De expertise van de restauraties opgedaan na jarenlange werkzaamheden is nu dan geborgd!

 

Pieke van Doorn-Witteveen.

Wintersluiting 2023/2024 Graftrommel Museum Veenhuizen

Wintersluiting 2023/2024 Graftrommel Museum Veenhuizen

Vanaf donderdag 26 oktober is het Graftrommel Museum in Veenhuizen weer gesloten. In het restauratie atelier gaan de werkzaamheden gewoon door.

Op donderdag 3 april, met Pasen 2024, gaat het museum weer open.

 

Het museum heeft weer een heleboel enthousiaste bezoekers gehad, niet alleen uit Nederland maar ook uit België en Duitsland. 

Landschapsbeheer Drenthe kwam in de maand mei met een aantal vrijwilligers langs om te kijken naar de graftrommels en de restauratiewerkzaamheden.

Uiteindelijk zijn er nog ongeveer 130 trommels over in de provincie Drenthe, waarvan veel nogal achterstallig onderhoud hebben.

 

De instructiefilm over de restauratiemogelijkheden van trommel en krans, gemaakt door de Asser Amateur film Club, werd afgerond in augustus en is te zien op onze site

 

Op de twee Open Monumenten Dagen, zaterdag 9 en zondag 10 september, hebben wij 60 bezoekers mogen ontvangen. Het was een prachtig weekend.

 

Uiteindelijk sluit het museum het seizoen af met 7 gedoneerde trommels met kransen, waarvan 3 trommels ‘gered’ zijn door een echtpaar dat ons museum bezocht had en vervolgens de trommels met kransen ontdekte in een heg weggestopt op de begraafplaats in St.Jacobiparochie! Na wat contact over en weer kon een medewerker van het museum ze alle drie ophalen. Toen bleek dat ze alle drie ook nog een redelijke krans hadden.

Na nog enkele restauratieopdrachten uit Noord- en Zuid Holland zullen de drie trommels aangepakt worden om vervolgens te bewonderen zijn in het museum volgend jaar.

 

We zien jullie graag volgend jaar weer, Pieke van Doorn-Witteveen.

Opening Graftrommelmuseum 2023

Opening Graftrommelmuseum 2023

Donderdag 13 april 2023 gaan de deuren van het Graftrommelmuseum weer open voor de liefhebbers van Funerair erfgoed: de Graftrommel.
Openingstijd is elke donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak, zie de website stichtinggraftrommel.nl


Dit jaar begon met het bezoek van 20 vrouwen van de ‘Vrouwen Contactgroep Roden’ op woensdagmiddag 15 maart jl. De groep werd in tweeën gedeeld in verband met de beperkte ruimte in het museum. De groepen wisselden op een gegeven moment en losten elkaar af na een bezoek aan de locatie van ‘Bij de Buren’ in Veenhuizen. De koffie, thee en stukje cake smaakte daar goed. Vol verwondering ging men weer richting Roden om nog eens terug te komen en wat langer te genieten van de 47 graftrommels en het verhaal erachter.


De medewerkers van het restauratieatelier hebben de winter niet stil gezeten. Er is gewerkt aan trommels uit de gemeenten Hollands Kroon en Altena. Ook de laatste drie trommels uit Schouwen Duiveland zijn klaar voor ‘gebruik’.


Heel recent heeft het museum een trommel geschonken gekregen uit Jirnsum van mevrouw Alice Jongbloed. Als vrijwilligster van de begraafplaats daar heeft zij de trommel tien jaar geleden ‘gered ’ uit de heg van de begraafplaats. Met een verhuizing in het vooruitzicht was het nodig de trommel een goede plaats te geven. Nu staat de trommel in het museum nog in slechte staat maar daar zal gauw een eind aan komen!


Het museum in Veenhuizen is nu op twee manieren te bereiken. Met de fiets vanaf het fietspad langs de Ds. Germsweg en met de auto vanaf de Oude Norgerweg. De beide ingangen zijn aangegeven met een bord en een vlag!
U bent vanaf 13 april elke donderdag van harte welkom om het bijzondere verhaal te horen over de graftrommels.

Wintersluiting Graftrommelmuseum Veenhuizen

Wintersluiting Graftrommelmuseum Veenhuizen

Afgelopen donderdag was het de laatste dag van het seizoen dat het Graftrommelmuseum bezocht kon worden. Op donderdag 20 april 2023, met Pasen, opent het museum aan de Bergveenweg 1 te Veenhuizen weer de deuren.


De aanleg van het fietspad over de dijk van de Zesde Wijk heeft er voor gezorgd dat het bezoekersaantal dit seizoen goed is opgelopen.
Er is een tweede ingang gecreëerd naar het museum, waardoor bezoekers langskwamen die onbekend waren met het fenomeen Graftrommel. ‘Een pareltje ‘ op Oud Bergveen was een veel gehoorde opmerking.


Op zaterdag 17 september werd het museum exclusief voor de inwoners van Veenhuizen opengesteld. Er werd die dag feest gevierd naar aanleiding van de benoeming van Veenhuizen tot Unesco Wereld Erfgoed.
Er was alom verbazing dat op Oud Bergveen een graftrommelmuseum was, terwijl de Stichting tot behoud van de Graftrommel al zeven jaar geleden zijn intrek had genomen op de Bergveenweg!


Naast de vele restauraties die de medewerkers dit jaar uitgevoerd hebben, kreeg de Stichting ook weer een trommel aangeboden. Ditmaal de trommel, die toebehoorde aan Siemen van de Lende en Koopje Hofstra, afkomstig van het kerkhof in Scherpenzeel.
Familie van Siemen en Koopje, Jan Ruurd en Cobie Dijstra uit Wolvega, kwamen hem brengen. Een aanwinst omdat het een late trommel met krans is uit 1952 en onbeschilderd aan de buitenkant.


Voor het nieuwe seizoen zijn er plannen voor het maken van twee films: een instructiefilm over de restauratiemogelijkheden van trommels en kransen en een documentaire over ‘Graftrommels en kransen in Nederland’.


Graag zien wij volgend jaar weer veel geïnteresseerden op de fiets, wandelend of met de auto die het verhaal over het bestaan van de graftrommel door willen geven.
Voor meer informatie zie: www.stichtinggraftrommel.nl

 

Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022